Чергова порція кремлівської брехні

Автор Philosof
Чергова порція кремлівської брехні

В анонімних телеграм-каналах, що поширюють російську риторику, кремлівські пропагандисти просувають тезу, що людям краще емігрувати з України, адже життя тут ставатиме тільки гіршим, особливо після війни. Як приклад вони додають скриншоти допису української письменниці Лариси Ніцой, де вона «засудила пораненого бійця ЗСУ за те, що він російською сказав «дякую»”, а також поширюють відео, де перехожі роблять зауваження за прослуховування російської музики. Мовляв, після війни всі «неадекватні українці» так поводитимуться і знущатимуться з «адекватних». У своїх телеграм-каналах кремлівські пропагандисти пишуть, що «якщо ви не збираєтеся носити в ресторані вишиванку або не говорите державною, то у вас інколи будуть виникати такі незручні ситуації». Проте зауваження через використання російської мови в побуті — це не причина виїжджати за кордон.

В Україні не існує кримінального покарання за спілкування російською мовою, а тим паче у приватному спілкуванні. Також Верховна Рада підтримала законопроект про часткову заборону російської музики у громадському транспорті та публічних місцях, проте вона не стосується співаків, що входять до Переліку музичних виконавців, які засуджують війну проти України.

Поширюючи такі меседжі, кремлівські пропагандисти вкотре намагаються розпалити ворожнечу через «мовне питання», дискримінацію російськомовних українців та розколоти українське суспільство. Також, такі меседжі допомагають агітпропу кремля створювати для українців образ нестерпних радикалів, які готові знущатися з усіх, хто не погоджується з їхньою думкою. Цей радикальний образ став одним із елементів виправданої риторики росії. Мовляв, росіяни напали, щоб врятувати російськомовних, тощо. До слова, раніше кремлівські пропагандисти поширювали меседж, що в Україні почалася війна через заборону російської мови.

Окрім того, з метою маніпуляції свідомістю громадян, які проживають на ТОТ України, кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють дезінформацію наступного змісту:

  • “поки Вашингтон не ухвалить рішення, ніякий Зеленський і Україна за стіл переговорів не сядуть”.
  • “Там (в Україні) немає легітимних органів влади. Вони давно не представляють народ, захопили владу за підсумками держперевороту. Вашингтон там заправляє і Вашингтон визначатиме, скільки триватиме війна, скільки загине українців. Для них жителі України – це витратний матеріал”.

Окремо варто відзначити, що незмінним інформаційним гаслом наративу про «могутність рф» залишається висвітлення ситуації довкола Бахмута та інших міст з активними діями на фронті, де, за повідомленнями кремлівських пропагандистів, окупанти постійно начебто “демонструють успіхи».

Варто зазначити, що поширення таких наративів має певну мету – приховати той факт, що насправді росія боїться українського контрнаступу і що маніпуляції в інформаційному просторі спрямовані на створення міфічного образу непереможності «російської наддержави» та залякування міжнародної та української спільноти.

Автор Philosof

22 коментарі до “Чергова порція кремлівської брехні”
  1. It is appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I may I want to counsel you some fascinating issues or advice. Maybe you can write next articles relating to this article. I wish to learn even more things about it!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *