29.03.2024

Як вберегтись від шахраїв у соціальних мережах?

1

Багато хто сьогодні не уявляє свого життя без соціальних мереж. Та, нажаль, більшість із користувачів соцмереж не знають елементарних правил безпеки і нерідко стають жертвами шахраїв. А дехто, навіть, попавши “на гачок” втрачає кошти з карткових рахунків. То ж, пропонуємо сьогодні поспілкуватись про одну з найпоширеніших соцмереж – Instagram.

Для чого нам потрібен інстаграм?

Хтось читає тут новини, хтось продає або купує, хтось отримує естетичне задоволення та не може не виставити фото свого сніданку, хтось зберігає рецепти, контакти, фото… Але на даний час інстаграм став такою важливою та невід‘ємною частиною нашого життя: інформація, резонанси, важливі збори, допомога та елементарні, але такі важливі «як ти?».

Цього літа в однієї з наших підписниць трапився не дуже приємний експіаренс, коли її аккаунт був заблокований і вона більше тижня не могла зайти в свій профіль через фішингову атаку. Тому, вона вирішила поділитись досвідом з відновлення доступу до аккаунту, та як же все-таки вберегтися від шахраїв.

Як же вберегтися від таких неприємностей?

Найголовніше, на чому наголосила наша підписниця – це відсутність захисту її особистого аккаунту. Тому, пропонуємо вам наступні заходи для захисту аккаунту:

  • Однозначно дотримуватися інформаційної гігієни! Використовувати правило “5-6 секунд” – перед тим як відкрити листа або повідомлення, потрібно подумати.
  • Підключити актуальні номер телефону та електронну адресу.
  • Двофакторна аутентифікація, резервні коди – це вмикається в налаштуваннях безпеки.

Якщо ви все-таки втратили доступ до власної сторінки

Якщо ж все-таки вас спіткала невдача і ви втратили доступ до своєї сторінки, та жодні методи не діють, потрібно звернутися до техпідтримки Інстаграму. Від себе підписниця додає, що треба чітко й точно виконувати прописані алгоритми дій.

“Я змогла, ще й допомогла людям! А взагалі висновок в мене такий, що будь-яку проблему вирішити можна, але краще не допустити попадання на «гачок» зловмисників! Бо як в тій приказці «кому війна, а кому…» Бережіть себе та свій інформаційний простір”, – додала вона.

Чи варто звертатися в поліцію?

Перш за все, слід зазначити, що несанкціоноване втручання в електронні інформаційні системи – це злочин, відповідальність за який передбачена статтею 361 Кримінального Кодексу України. Подібні злочини в нашій державі розслідують підрозділи кіберполіції. Хакерські злочини, атаки на великі мережі, сайти, втручання в державні реєстри — саме цим займається Департамент кіберполіції. Вони зосереджені на великих топових кейсах, де постраждала особа, держава, або якась велика приватна компанія, і йдеться про великі суми грошей.

Взагалі то можна і, напевно, правильно в таких випадках звертатись до органів поліції. Але, судячи з практики, поліція мало чим допоможе у проблемі “вкраденого” акаунту, перш за все через відсутність достатньої кількості спеціально навчених працівників поліції.

1 thought on “Як вберегтись від шахраїв у соціальних мережах?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *